Marjolein Moorman – wethouder

Marjolein Moorman is wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering in de hoofdstad, maar ze geniet nationale bekendheid door haar optreden in de geweldige documentairereeks Klassen.

In die serie over kansenongelijkheid volgen we verschillende Amsterdamse scholen. We zien leerlingen op elite-scholen, en we zien kinderen die zich bevinden aan de onderkant van de maatschappij. Daar tussendoor loopt Moorman als klassiek bevlogen bestuurder – het type dat Ernst-Jan steeds minder ziet. Zij probeert door muren heen te breken en kansengelijkheid te organiseren in het onderwijssysteem. 

Toen Ernst-Jan haar zag, wilde hij meteen weten waar haar gedrevenheid vandaan komt. Hij merkt dat hij de laatste jaren behoorlijk cynisch is geworden over de politiek. Door het harde klimaat, door de opkomst van de politicus als ‘manager’ en door bijvoorbeeld de toeslagenaffaire. Herkent zij dat cynisme? En waarom koos ze voor de politiek?

In dit gesprek op haar werkkamer in het Amsterdamse stadhuis vertelt Marjolein hoe ze zich op relatief late leeftijd aanmeldde voor de PvdA. Ze had al een succesvolle academische carrière in de communicatiewetenschap en gaf die op voor de lokale politiek.

We gaan terug naar haar jeugd. Marjolein groeide op in een rood nest in Wassenaar. Ze verloor op jonge leeftijd haar ouders en bleef achter met grote schulden. Hoe heeft dat haar gevormd? 

Een gesprek over jonge jaren als medicijn tegen tegen het cynisme. 


👉 👉 Bekijk de shownotes en lees het interview hier terug

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Jonge Jaren

  • Annejet van der Zijl – schrijver

    Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen non-fictie schrijvers van ons land. Ze schreef megabestsellers als Sonny Boy en De Amerikaanse prinses. Dit jaar viert ze 25 jaar schrijverschap.
  • Yvonne Keuls – schrijver

    Yvonne Keuls, de schrijver die haar rechtvaardigheidsgevoel volgt
  • Jandino Asporaat – comedian

    De comedian over hoe hij zijn eigen speelveld creëerde