Barokke Influencers - Memes van't Stad

In de derde aflevering legt Anke Verschueren de link tussen de populaire internetmemes van vandaag en de devotieprenten die door de jezuïeten in de 17de eeuw werden ingezet om hun geloofsovertuiging te verspreiden. 

Esther Van Thielen, onderzoeker aan het Ruusbroecgenootschap, legt uit hoe de jezuïeten deze prenten gebruikten. Devotieprenten waren een manier om de lage geletterdheid in de 17de eeuw te omzeilen en om het brede publiek te bereiken. De prenten waren voor het publiek echte verzamelobjecten.

Anke toont een aantal van deze devotieprenten aan fenomeen Bart De Memer, die met zijn Instagramaccount Memes van't Stad dagelijks duizenden mensen bereikt met humoristische, maatschappijkritische memes. 

Memes van't Stad reflecteert op de actualiteit zonder de controverse te schuwen. Humor is voor hem een manier om mensen te tonen dat er verschillende manieren zijn om naar de actualiteit te kijken. De beelden die hij maakt zijn enorm populair en gaan geregeld viraal, in zekere zin zoals de devotieprenten in de 17de eeuw ook op grote schaal werden verspreid.

Geïntrigeerd door de devotieprenten?
In de tentoonstelling Barokke Influencers. Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen zal je de bijzondere collectie van het Ruusbroecgenootschap verder kunnen ontdekken. In 2023 zal je ook het uitgebreide archief van het Ruusbroecgenootschap online kunnen raadplegen. 

Meer weten?
Surf naar de website www.barokkeinfluencers.be en abonneer je op onze nieuwsbrief.

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Barokke Influencers

  • Barokke Influencers | Dennis Van Mol & Adriaan Raemdonck

    In deze aflevering – opgenomen tijdens de opening van het festival - praat Anke Verschueren met galeriehouder Adriaan Raemdonck (Galerie De Zwarte Panter) en galerist Dennis Van Mol (Walden Art Stories). Samen laten ze hun licht...
  • Barokke Influencers 8 | Johan Verberckmoes & Leen Huet duiken in de 17de eeuw

    Hoe zag de wereld eruit in de 17de eeuw? Maak je klaar voor een frisse duik in de geschiedenis met Anke Verschueren en haar gasten: kunsthistorica Leen Huet en historicus Johan Verberckmoes. In deze achtste aflevering van 'Barokke...
  • Barokke Influencers | Marjolijn van Heemstra & Wouter Druwé

    Nog één seizoen scheidt ons van de start van Barokke Influencers: de winter, het donkerste seizoen waarin we naar binnen keren en op zoek gaan naar lichtpuntjes. Voor de laatste aflevering voerde Anke Verschueren een kwetsbaar, maar...