Barokke Influencers | David Eelbode meets François d'Aguilon

Voor de vijfde aflevering duikt Anke Verschueren met David Eelbode, schrijver en professor wiskunde aan de Universiteit Antwerpen, diep de wetenschappen in. Wiskunde, optica, astronomie en filosofie: het komt allemaal aan bod.

De jezuïeten hebben belangrijke stenen verlegd binnen de exacte wetenschappen. Vooral de wiskunde en de natuurwetenschappen nemen vrijwel vanaf het begin van de sociëteit van Jezus een opvallend belangrijk plaats in binnen het netwerk van de orde. Duizenden publicaties in deze domeinen staan op naam van geleerde jezuïeten. Wist je dat maar liefst 35 maankraters vernoemd zijn naar jezuïeten-astronomen? 

Eén van de wiskundige pioniers in Antwerpen is jezuïet François d’Aguilon, schrijver van een invloedrijk traktaat ‘Opticorum Libri Sex philosophis juxta ac mathematicis utiles’, vrij vertaald: ‘Zes boeken over optica die nuttig zijn voor zowel filosofen als wiskundigen.’ Peter Paul Rubens illustreerde het werk. Het traktaat is vooral bekend geworden door het concept ‘stereografische projectie’, dat staat, zoals het de wiskunde betaamt, voor eeuwig en altijd op naam van d’Aguilon.

Begin 17e eeuw ijverde hij samen met Carlo Scribani, toenmalig rector van het jezuïetencollege te Antwerpen, voor de oprichting van een heuse wiskundeschool. In 1615 kreeg hij daarvoor de toestemming. Dat jaartal doet bij échte kenners mogelijk een belletje rinkelen want het was in hetzelfde jaar dat de eerste steen werd gelegd voor de Sint-Carolus Borromeuskerk, het hart van de Antwerpse barok. Bij dat kerkontwerp zou d’Aguilon trouwens heel nauw betrokken zijn geweest, al stierf hij voor de bouw voltooid was. 

François d’Aguilon studeerde (en doceerde) zowel filosofie als wiskunde aan verschillende scholen en universiteiten in binnen- en buitenland. Een bijzondere maar toch ook een best vaak voorkomende combinatie. David Eelbode legt uit wat filosofie en wiskunde met elkaar gemeen hebben.

Veel luisterplezier!

Meer weten?
Surf naar de website www.barokkeinfluencers.be en abonneer je op onze nieuwsbrief.

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Barokke Influencers

  • Barokke Influencers | Dennis Van Mol & Adriaan Raemdonck

    In deze aflevering – opgenomen tijdens de opening van het festival - praat Anke Verschueren met galeriehouder Adriaan Raemdonck (Galerie De Zwarte Panter) en galerist Dennis Van Mol (Walden Art Stories). Samen laten ze hun licht...
  • Barokke Influencers 8 | Johan Verberckmoes & Leen Huet duiken in de 17de eeuw

    Hoe zag de wereld eruit in de 17de eeuw? Maak je klaar voor een frisse duik in de geschiedenis met Anke Verschueren en haar gasten: kunsthistorica Leen Huet en historicus Johan Verberckmoes. In deze achtste aflevering van 'Barokke...
  • Barokke Influencers | Marjolijn van Heemstra & Wouter Druwé

    Nog één seizoen scheidt ons van de start van Barokke Influencers: de winter, het donkerste seizoen waarin we naar binnen keren en op zoek gaan naar lichtpuntjes. Voor de laatste aflevering voerde Anke Verschueren een kwetsbaar, maar...