Barokke Influencers | Nicolas Baeyens en Annelies van Assche over het pad van de beginnende kunstenaar

In deze aflevering spreekt Anke Verschueren met Nicolas Baeyens en Annelies van Assche over de loopbaan van de hedendaagse kunstenaar en de plaats van kunst in onze samenleving.

Nicolas is kunstenaar en doctoreert. Hij geeft les aan de Academie van Antwerpen. Annelies is kunstwetenschapper, onderzoeker en geeft les. Beide zijn ze lid van de Jonge Academie, een platform waar wetenschappers en kunstenaars samenkomen en reflecteren over maatschappelijke thema’s in verschillende werkgroepen. 

 Tijdens de podcast duikt Anke met Nicolas en Annelies eerst in een van die werkgroepen: ArtWork. Deze werkgroep focust op de manier waarop jonge kunstenaars hun carrière duurzaam kunnen uitbouwen. In oktober palmt ArtWork het Zoek-Stadion in het Havenhuis in met een programma van lezingen en debatten. In het Zoek-Stadion vond ArtWork een platform waarmee ze in oktober het debat over de loopbaan van jonge kunstenaars naar een breder publiek kunnen brengen.  

 Nicolas en Annelies benadrukken in de podcast de essentie van de Jonge Academie: vraagstukken worden er besproken over verschillende disciplines heen. Zo ontstaat er een vruchtbare kruisbestuiving. Ook in het Zoek-Stadion zal ArtWork focussen op meerdere disciplines en niet alleen de beeldende kunsten.

 De debatten in het Zoek-Stadion zijn gericht op opkomende – niet noodzakelijk ‘jonge’ – kunstenaars. Vanwaar de noodzaak voor een debat rond de loopbaan van beginnende kunstenaars? Nicolas en Annelies zijn allebei actief als docent. Vanuit hun ervaring zien ze dat de overgang van opleiding naar arbeidsmarkt voor kunstenaars niet altijd vlot loopt. Dat heeft verschillende oorzaken: doordat ze er als student nog niet mee bezig zijn, doordat de opleidingen zich amper richten op de wereld ‘na’ het afstuderen of doordat sociale media de studenten een verkeerd beeld geven van het kunstenaarsbestaan. Hierdoor kunnen jonge kunstenaars geen goede fundering leggen die noodzakelijk is voor een duurzame carrière. 

Elke woensdag van de maand worden er in het Zoek-Stadion live debatten georganiseerd die focussen op verschillende disciplines. Ze nodigen daarvoor mensen uit het veld uit, ‘gatekeepers’, die het werkveld mee bepalen. De debatten worden gecapteerd via audio en video. Grafisch ontwerpers tekenen op de muren van de installatie. Nicolas en Annelies hopen met de neerslag van de debatten en door best practices in kaart te brengen in de toekomst beter zorg te kunnen dragen voor een nieuwe generatie jonge kunstenaars.

 In het tweede deel van de podcast bespreekt Anke met Annelies en Nicolas één centrale vraag: Welke plek neemt de jonge kunstenaar of kunst in het algemeen in in de wereld vandaag? Voor Nicolas zit de kracht van kunst tussen ratio en emotie: kunst is volgens hem een verwerking en verzachting van het hier en nu. Annelies sluit zich daarbij aan: kunst is voor haar ook een manier om moeilijke topics uit de actualiteit bespreekbaar te maken. Tot slot duikt het gesprek in het concept van het ‘genie’ in de kunst: bestaat dat vandaag nog en welke invulling heeft het dan? 

Meer weten?
Surf naar de website www.barokkeinfluencers.be en abonneer je op onze nieuwsbrief.

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Barokke Influencers