Barokke Influencers | Nina Maat, Sergio Servellón en Dries Van Gheluwe over duurzaamheid

Deze aflevering duikt Anke Verschueren samen met drie gesprekspartners in het concept duurzaamheid. Aan tafel zitten Nina Maat – oprichter van MUCE –, Sergio Servellón – directeur van FelixArt en curator van Zoek-stadion – en Dries Van Gheluwe– advisor business development van Port of Antwerp-Bruges. 

Voor alle drie de gesprekspartners is duurzaamheid, circulariteit, modulariteit, … een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven en werk. Maar wat is duurzaamheid precies? Het is vandaag een woord dat je overal tegenkomt. Te pas en te onpas. Welke betekenis heeft het woord ‘duurzaamheid’ nog en welke betekenis geven Sergio, Nina of Dries eraan? Al snel wordt duidelijk dat het woord duurzaamheid verschillende invullingen kan hebben (in de eerste plaats ecologisch, maar ook sociaal, economisch, maatschappelijk, …) en een definiëring ervan niet zo eenvoudig is. Alle drie zijn ze het er in ieder geval over eens dat het woord vandaag vaak te vrijblijvend wordt gebruikt. 

Voor zowel Sergio als Nina speelt kunst een rol in het verhaal rond duurzaamheid. Welke rol kan kunst hebben om duurzaamheid vorm te geven of de vertaalslag te maken? Voor Nina is kunst een manier om iets aan te kaarten, zonder dat je een dwingende oplossing aanreikt. Het is voor haar een tool om te communiceren. Sergio treedt haar bij dat juist doordat kunst ruimte laat voor meerdere interpretaties een gesprek mogelijk blijft. Zo kan kunst de nieuwsgierigheid en de gevoeligheid van een groter publiek voeden. Het is ook een manier om hen vertrouwd te maken met thema’s of termen die anders ver van hun bed lijken. 

 Dries benadrukt dat ook Port of Antwerp-Bruges nauw begaan is met de urgentie van duurzaamheidsthema’s. Zo willen ze energieneutraal en CO2-neutraal zijn tegen 2050 en buigen ze zich onder andere over circulariteit. Nieuwe industrieën die ze aantrekken moeten ook voldoen aan de klimaatdoelstellingen die de haven zich stelt voor de toekomst. Dries erkent ook de moeilijkheden of polarisatie waar zij als Port of Antwerp-Bruges mee te maken krijgen. Zo hebben niet alle bedrijven aandacht voor duurzaamheid en zijn er ook nog altijd bedrijven die onverschillig zijn ten opzichte van de klimaatopwarming of aan greenwashing doen.  

Als het over klimaat en ecologie gaat, ligt een pessimistisch toekomstbeeld vaak op de loer. Nina beaamt dat en herkent zich in een gevoel van frustratie dat ook mee aan de basis lag van de oprichting van MUCE. Intussen beseft ze goed dat het meer effect heeft als je niet altijd de negatieve cijfers in de verf zet of organisaties kritiek geeft. Daarom juist ook de vertaalslag die ze met MUCE wil maken die een positieve vibe uitstraalt en burgers door middel van kunst op een toegankelijke manier betrekt bij circulaire economie. Maar kan kunst effectief de wereld redden? Alle sprekers zijn er in ieder geval over eens dat kunst om te beginnen al een mentaliteitswijziging kan teweegbrengen. 

Meer weten?
Surf naar de website www.barokkeinfluencers.be en abonneer je op onze nieuwsbrief.

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Barokke Influencers